Plisségardiner i Anna-Karins sommarhus

Plisségardiner i Anna-Karins sommarhus
När vi förra året slog till på ett litet vitt hus på den sörmländska landsbygden visste vi direkt att här skulle vi spendera en hel del tid. Det lilla huset är inte bara en stuga utan ett andra hem för oss. En slags kompromiss då jag gärna hade bott på landet medan min man vägrar bo för långt från stan. Ett andra hem måste ju dock kännas som just ett hem och därför har vi lagt en hel del tid och omsorg på såväl ytskikt som inredning. Något vi direkt insåg att vi skulle komma att behöva var såväl mörkläggande som solskyddande gardiner. 
 
Det stora trädäcket utanför huset ligger nämligen i söderläge och genom två större fönster samt en balkongdörr badar det kombinerade köket- och vardagsrummet i solljus från morgon till kväll under vår- och sommarhalvåret. De tidigare ägarna hade satt upp lite skrangliga persienner för de här fönstren. Persienner som dels hängde lite ”på tre kvart” och dels hade ett flertal olika snören som det var omöjligt att veta i vilket man skulle dra för att det inte skulle bli trassel eller få hela persiennen att bli sned. Vi förstod såklart syftet men då vi anlitade målare för att bland annat måla om alla fönster ville vi inte sätta upp dessa igen utan hitta en smartare lösning. 
 
Lösningen fann vi i Visor Blinds måttanpassade plisségardiner som går att få i ett stort antal fina färger och som beställs helt efter måtten på ens egna fönster. Till alla fönster i kök- och vardagsrum valde vi den solskyddande varianten i färgen ”beige” som går fint ihop med väggfärgen, textilierna och de ljusa trämöblerna där. Innan vi la beställningen mätte vi bara fönstren på tre ställen; längst ned, i mitten och högst upp. Vi mätte alla fönster separat då fönster kan variera i storlek även om de ser likadana ut. Efter att vi tagit alla mått drog vi av 5 mm för att de skulle få plats mellan fönstrens ramar. Otroligt smidigt och enkelt! 
 
Till mitt och Jimmys sovrum ville vi testa Visors mörkläggande modell och valde en underbar varmt grå nyans som passar tapeterna och de varma linnematerialen där perfekt. Inte bara blev det snyggt utan det gav oss även möjlighet att sätta upp skira linnegardiner i vitt i stället för tunga mörkläggande då dessa skapar totalt mörker. Perfekt för oss småbarnsföräldrar som ibland ger varandra lyxen att sova ut en förmiddag när den andra går upp för bus och lek. 
 
I Elis rum har vi fortfarande bara en rullgardin och i gästrummet hänger mörkläggande gardinkappor men inom kort kommer även de rummen att få uppdateras med de fantastiskt smarta, snygga och inte minst praktiska plisségardinerna från Visor

Se mer av Anna-Karins sommar hus på hennes hemsida!